1951 Cenevre Sözleşmesi’ne göre mülteci, ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri konusunda zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişidir.
Türkiye jeopolitik konumu gereği geçmişten bu yana mülteci konusu ile sık sık karşılaşmaktadır. Suriye’de başlayan kriz neticesinde ilki 2011 yılında gerçekleşen, Suriye’den gelen mülteciler de bu türdendir ve beraberinde ekonomik, siyasal, toplumsal pek çok yükümlülüğü getirmiştir.
Sığınmacıların çoğunluğunun kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşması ve korunmaya muhtaç halde oldukları bir gerçektir. Ancak mültecilerin barınması konusunda ülkemiz elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmakla beraber; mevzuat yetersizliği, şeffaflığın olmaması, göç politikasının oluşturulmaması da sorun oluşturan inkar edemeyeceğimiz gerçeklerdir.
Coğrafya kaderdir. İnsanlık adına bu bedellere razı olmak zorundayız. Türkiye konumu gereği hem bir geçiş alanı hem de göç alanıdır. Anadolu insanının misafirperverlik kültürünün menşeinde bu göçlerin etkisi olmalıdır. Buna rağmen mülteci konusu siyasi ve sosyal tartışmalara hatta gerilimlere –ötekileştirmeğe malzeme edildi. Konuya insanlık penceresinden bak(a)mayanlar sorun penceresinden baktılar. Onlar empati ve merhamet yoksun olmalılar.
Ülkemizde yaşayan mültecilere devletimizle beraber kimi STK lar da büyük oranda sahip çıktılar. Bizler de HAYATA ANLAM KATANLAR DERNEĞİ OLARAK; HAYATIN ANLAMININ “ PAYLAŞMAK- MAZLUMA SAHİP ÇIKMAK- İNSANI MUTLU ETMEK “ OLDUĞU YÖNÜNDEKİ DERNEK POLİTİKAMIZ GEREĞİ mültecilere sahip çıkmaktayız
İhtiyaç sahiplerine yerinde ve doğru tespitlerle kıyafet gıda-para yardımlarında bulunuyoruz. Yardımlarımızı kayıt altına alarak yapıyoruz. Bu tip yardımlarımızın yanında eğitim alanında da projeler geliştirmekteyiz.
Dernek Politikamız gereği iyiliğin /yardımın/yardımlaşmanın bizce dini ve milliyeti yoktur. Çünkü insanın yaşama hakkı ve haysiyeti her şeyin üstündedir. Olaya bu perspektiften bak(a)mayanlar, mültecileri sorun olarak görürler.
HAYATA ANLAM KATANLAR DERNEĞİ olarak mültecileri yani Eşref-i Mahlukat addettiğimiz insanoğlunu sorunun değil; sorumluluğun konusu olarak görmektedir. Bu sorumluluk duygusuyla yerli ve yabancı her mazluma her ihtiyaç sahibine ulaşmaya çalışıyoruz ve çalışacağız.
Hayata Anlam Katanlar Derneği Yönetim Kurulu